Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Ympäristöahdistuksesta kohti toivoa ja tekoja -Ateria 2019 seminaari

5 marraskuun, 2019 @ 12:00 - 15:30

MAHVA järjestää seminaarin Ateria -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 5.11. klo 12.20-16.

Ateria-tapahtuma on julkisen ruokapalvelun ja sopimusruokailun ammattilaispäivä. Maksuttomaan tapahtumaan tulee kuitenkin rekisteröityä. Rekisteröitymislinkki: https://ateria.messukeskus.com/

Puheenjohtajan terveiset, Sari Väänänen, Savon koulutuskuntayhtymä

klo 12.20-13.30

Ympäristöahdistuksesta kohti toivoa ja tekoja, Panu Pihkala, TT, ympäristökouluttaja

Ilmastonmuutos ja muut ympäristöongelmat herättävät ahdistusta ja epätoivoa. Julkiset ruokapalvelut voivat luoda toivoa tekojensa kautta ympäristöahdistukseen. Niiden on tärkeää tunnistaa ja hallita omia ympäristövaikutuksiaan. Ruokapalveluilla on myös merkittävä rooli ympäristöongelmien ratkaisussa. Tutkija-kirjailija Panu Pihkala käsittelee puheenvuorossaan ympäristöahdistusta ja –toivoa. Pihkala on ympäristötutkija, kirjailija ja teologi, joka tunnetaan etenkin ympäristöahdistuksen tutkijana. Hän on kirjoittanut aiheesta mm. teoksen Päin helvettiä, jo-ka on ensimmäinen suomenkielinen teos ympäristöahdistuksesta. Pihkala väittää, että vaikeita tunteita on uskallettava käsitellä kotona ja työpaikoilla, jotta voimavarat voivat lisääntyä.

13:30 – 13:50

Ravitsemussuositusten mukaisen ruokailun ympäristövaikutukset, Merja Saarinen,  MMT, erikoistutkija, Luonnonvarakeskus (Luke)

Ruoan kulutus aiheuttaa asumisen ja autonkäytön ohella suurimman osan kuluttajan ilmastovaikutuksesta. Ruoan terveellisyys on ruokavalion kestävyyden peruspilari, ympäristövaikutusten hallinta ruoan tuotannossa rakentuu sen päälle. Puheenvuorossa Merja Saarinen kertoo eri ruokavalioiden mahdollisuuksista vähentää ilmastovaikutuksia ja rehevöittäviä vaikutuksia tinkimättä ruokavalion terveellisyydestä.

13.55 – 14:20

Case Lapinjärvi: paikallisuutta ateriakuljetushankintoihin, Maria Luoma-aho, tekninen johtaja, Lapinjärven kunta

Kuntien kilpailuttamat kuljetukset ovat hankintalain alaista toimintaa. Alueellisia pk-kuljetusyrittäjiä voidaan kannustaa tekemään yhteistarjous yhdistämällä kuljetukset sopiviin ”paketteihin”. Näin tuetaan paikallista yrittäjyyttä ja elinvoimaa. Lapinjärven kunnan tekninen johtaja Maria Luoma-aho kertoo esimerkin siitä, kuinka heidän kunnan kuljetukset on kilpailutettu kokonaisuutena kilpailullisella neuvottelumenettelyllä.

14:40 – 15:10

Ympäristövastuu taloudelliseksi hyödyksi, Sirpa Kurppa, tutkimusprofessori (emerita),
Luonnonvarakeskus (Luke)

Ruoan tuotannon ja jalostuksen ympäristövaikutuksia muodostuu koko valmistusketjun aikana. Puheenvuorossa kerrotaan, mikä osuus niistä muodostuu alkutuotannossa, jalostuksessa ja kuljetuksessa. Julkisen sektorin elintarvike- ja ruokapalvelukilpailutuksilla voidaan ohjata yrityksiä toimimaan ympäristövastuullisemmin ja taloudellisemmin.

15:15 – 15:35

Kotimaisista kasviproteiineista vastuullisia ja maistuvia vaihtoehtoja ammattikeittiöihin, Päivi Lehtonen, ravintolakokki/biologi FT (Perinnepata)

Kasvisruokailu lisääntyy vauhdilla. Ruokailijat toivovat yhä enemmän kotimaisista raaka-aineista valmistettuja kasvisruokia. Puheenvuorossa esitellään uusien maukkaiden kotimaisten kasviproteiinivaihtoehtojen käyttömahdollisuuksia ammattikeittiöissä. Härkäpapu, herne, kvinoa, hamppu ja lupiini sekä näistä valmistetut hiutaleet, rouheet, jauhot, siemenet ja pavut soveltuvat käytettäväksi erilaisissa ruokalajeissa.

 

Tiedot

Päivämäärä:
5 marraskuun, 2019
Aika:
12:00 - 15:30