Julkisia ruokapalveluita tuottavat kunnan omien ruokapalveluiden lisäksi kuntien omistamat in-house yhtiöt sekä yksityiset ruokapalvelutoimijat. Ne hankkivat monipuolisesti ruoanvalmistukseen erilaisia raaka-aineita ja elintarvikkeita. Elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen avuksi on tehty erilaisia ohjeita, jotka sisältävät vähimmäisvaatimuksia ja kriteereitä.
Oppaita ja tietoa
EkoCentria on tuottanut ruoka- ja elintarvikehankintoihin liittyvää aineistoa, muun muassa:
- Lisää lähiruokaa julkisten keittiöiden asiakkaille – perusteluja ja ohjeita hankintoihin
- Elintarvikkeiden hankintaopas – Tarjouspyyntöjen tekijöille ja elintarvikehankinnoista vastaaville markkinavuoropuhelun avuksi
EkoCentrian sivustolta löytyy myös kattavasti tietoa ammattikeittiöiden lähi- ja luomutuotteiden sekä kotimaisten elintarvikkeiden käytöstä ja kysynnästä.
Maa- ja metsätalousministeriön tuottama Vastuullisten ruokapalveluiden hankintaopas antaa hyviä vinkkejä myös tarjoajille
Lisäksi Motiva on julkaissut sivustollaan elintarvikkeiden hankintaoppaan ja muuta ruokahankintamateriaalia.