Ruokatuotannon ympäristönäkökulmat herättivät ajattelemaan Pohjois-Savossa

Savon ammattiopiston kakkoskerroksessa kuului aamupäivällä iloinen puheensorina, kun kehittäjäorganisaatioiden, alueellisten hankkeiden ja MAHVAn asiantuntijat kokosivat esittelypisteitään ja vaihtoivat kuulumisiaan. Joukko täydentyi rivakasti ja yhteensä paikalla oli noin 70 henkilöä, kun kello lähestyi puoltapäivää ja paikalle saapui Luonnonvarakeskuksen erityisasiantuntija Csaba Jansik. Hän korosti esityksessään globaalia näkökulmaa ja toi hyvin kriittisesti esille sen, että onko ympäristövastuu aina taloudelliselta kannalta se kannattavin vaihtoehto. Ympäristövastuu on tärkeää, mutta miten se muutetaan rahaksi? Jansik on ollut kokoamassa ruokafakta.fi –sivustoa, jossa on vertailtu Suomen ruokatuotantotapoja useiden muiden maiden tuotantotapoihin.

Tilaisuudessa kuultiin myös eri ympäristömerkkien vertailua sekä Ekokompassi- ja ISO14001 –ympäristöohjelmien soveltuvuutta erikokoisiin organisaatioihin. Responsia Quality Solutionsin laadun ja yritysvastuun asiantuntija Niina Suuronen vakuutti, että nykyisin jokaisen yrityksen on oltava ympäristötietoinen. Suunta on tullut yhä vain selvemmäksi muutaman viime vuoden aikana.

Laatua ympäristövastuullisuudesta –esitysten jälkeen siirryttiin Ruokalaakson asiantuntijatorille tutustumaan Pohjois-Savon ruokasektorin osaamiseen, palveluihin ja niiden tekijöihin. Osa tarjonnasta on näkyvillä tästä linkistä.

.

Asiantuntijat vaihtavat kokemuksiaan!

Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Ympäristöosaamisesta alueellinen menestystekijä – ja Ruokalaakso-hankkeen kanssa. Erityisen hyödylliseksi koettiin se, että alueella toimivat asiantuntijat tapasivat toisiaan ja ovat nyt tietoisempia toistensa palveluista.

Mielenkiintoisia keskusteluja

Hankintatreffien esitykset ovat näiden linkkien alla:

Ruoan tuotannon ja jalostuksen ympäristövastuullisuus taloudelliseksi hyödyksi, erikoistutkija Csaba Jansik, Ph.D. politiikka ja markkinat, Luonnonvarakeskus (Luke)

Ympäristösertifikaattien esittely, Laadun ja yritysvastuun asiantuntija Niina Suuronen, Responsia Quality Solutions