Leipää ja lämpöä Pirkanmaan hankintatreffeillä

Juha Hiitelä Biobisnestä Pirkanmaalta -hankkeesta kertoo yleistä energiahankinnoista.

Ahlmanille kokoontui markkinavuoropuhelun merkeissä tiistaina 19.2.2019 mukava porukka alueen yrittäjiä, kuntien ja hankintayksiköiden edustajia sekä neuvonta- ja kehittämistoimijoita. Pääasiallisina teemoina olivat ruoka- ja energiahankinnat, leipä ja lämpö. Maistuvan Ravintola Annassa nautitun lounaan jälkeen hankintatreffit jatkuivat upeassa perinteisessä miljöössä Ahlmanin Kartanossa. Paikalla olevat yritysten edustajat kertoivat tuotteistaan ja palveluistaan, ja hankintayksiköiden edustajat ja muut asiantuntijat omista työtehtävistään hankintojen maailmassa.

Iltapäivä käytettiin tiiviisti keskusteluun ja hankintatietoutta saimme asiantuntija Mia Koljosen esityksien aikana. Esiin nousi mm. se, että kuinka yritykset saavat tietoa kuntien kilpailutusten aikatauluista ja erittäin tärkeäksi tekijäksi siinä nousi taas kerran HILMAn seuraaminen ja sen hakupalvelun käyttäminen tai joku tarjolla oleva maksullinen hakupalvelu. Lisäksi pohdimme lähes kovaäänisesti myös sitä, että onko tarjouspyyntöön mahdollista laittaa vaatimukseksi esimerkiksi leipomon käyttämä energiamuoto, kun se ei varsinaisesti kohdistu tuotteen, esimerkiksi sämpylän laatuun. Myös vaihtoehtoiset hankintamenettelyt ja niiden käyttökokemukset puhuttivat osallistujia. Mielenkiintoisia näkökulmia!

Julkisten hankintojen keskustelun yhteydessä tulee aina puhetta myös hinnasta. Lämpörakentamisen sanottiin kuitenkin olevan edullista, ja se tulee lisääntymään ainakin Pirkanmaalla. Yleensä ottaen esille nousi se, että kun kuntapäättäjät saadaan tekemään päätöksiä ja käymään markkinavuoropuhelua yritysten kanssa, niin tuotteita ja palveluja voidaan saada jopa edullisemmin.

Puheenvuorojen esitykset ja linkit:

Verkostoituminen käynnissä