Uuden bioenergialaitoksen perustaminen Jämijärvelle: katso haastattelu

Toimitusjohtaja Matti Peurala kertoo videolla Jämijärven Lämpö Oy:n perustamisesta, valinnoista, haasteista ja tulevaisuudensuunnitelmista.

Vuonna 2019 Jämijärven kunnan aloitteesta perustettu bioenergialla toimiva voimalaitos, jonka teho on 800 kW. Polttoaineena lämpölaitoksessa voisi käyttää puuhaketta, pellettejä, pala- tai jyrsinturvetta, joista lämpölaitoksella käytetään tällä hetkellä puuhaketta. Puuhakkeen materiaali tulee harvennuspuista, hakkuutähteistä tai karsimattomasta kokopuusta.

Laitoksen rakentamiskustannukset ovat olleet yhteensä 600 000 euroa ja rakennusaika elokuusta 2019 tammikuuhun 2020. Laitoksen omistavat Jämijärven kunta sekä kahdeksan pienosakasta, jotka ovat yrityksiä tai yksityishenkilöitä. Mukana onkin monipuolinen joukko, johon kuuluu metsäurakoitsija, hakeyrittäjä, konstaapeli ja aikaisemmin kiinteistöpäällikkönä toiminut paluumuuttaja.

Ensimmäisessä vaiheessa olevalla lämpölaitoksella lämmitetään pääosin Jämijärven kunnan kiinteistöjä kuten koulua, vanhainkotia ja kunnantaloa. Itse lämpölaitoksen lisäksi Jämijärven Lämpö Oy omistaa öljyllä toimivan varavoimalaitoksen sekä lämmön jakeluverkostoa noin 1000 metriä, josta jo aikaisemmin Jämijärven kunnan rakentamaa verkostoa on 220 m.

Voimalaitos on toiminut yli odotusten, ja suunnitelmia lähitulevaisuuden laajentamiseen löytyy varsinkin jakeluverkoston lisäämiseksi.