Aterian seminaarissa etsittiin toivoa ja tekoja ympäristöahdistukseen

MAHVA-hankkeen järjestämässä seminaarikokonaisuudessa pureuduttiin ruokapalveluiden näkökulmasta ilmastonmuutosasioihin Ateria 2019-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 5.11.2019.

Ympäristötutkija ja kirjailija Panu Pihkala Helsingin yliopistosta herätti kuulijat pohtimaan ruokaa ja siihen liittyviä tunteita. Asiaa lähestyttiin myös siitä näkökulmasta, että millaista toimintaa tunteet saavat aikaan mm. ruoantuottajien ja kuluttajien keskuudessa.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Merja Saarinen avasi ravitsemussuositusten mukaisen ruokailun ympäristövaikutuksia. Ruoan terveellisyys on ruokavalion kestävyyden peruspilari ja ruoan ympäristövaikutusten hallinta rakentuu sen päälle.

Tutkimusprofessori Sirpa Kurpan esityksessä paneuduttiin siihen, että miten ympäristövastuusta saadaan taloudellista hyötyä. Yritykset voivat kehittää toimintaa vastuulliseksi ja samalla vähentää ympäristövaikutuksia. (Sirpa Kurpan esityksen voi saada pyynnöstä paivi.toyli[at]utu.fi tai anu.arolaakso[at]sakky.fi)

Lapinjärven kunnan tekninen johtaja Maria Luoma-aho avasi kuntansa kuljetushankintojen kilpailutusta. Kunnassa valittiin kilpailullinen neuvottelumenettely toimintatavaksi ja lopputuloksena saatiin neljän yrityksen yhteistarjous.

Tilaisuuden päätteeksi ravintolakokki ja biologi Päivi Lehtonen esitteli kotimaisia kasviproteiineja ja niiden käyttötapoja. Lehtosen mukaan kotimaisen kasviproteiinin positiivisia puolia ovat mm. läheisyys, hyvä energiatehokkuus ja suhteessa pieni hiilijalanjälki, terveellisyys, viljelykierron ja ekosysteemin monipuolistuminen.