Tuotannonohjausjärjestelmän rooli ruokapalveluissa

Lähes kaikki julkiset ruokapalvelut käyttävät tuotannonohjausjärjestelmää ruokalistasuunnitteluun, varastonhallintaan ja tilausten tekemiseen sekä aterioiden ravintoarvojen laskemiseen ja hävikinhallintaan. Jotta paikallista ruokaa ja lähialueen tuottajien tuotteita saadaan mukaan ruokalistalle ja tarjolle ruokapöytään, on niiden oltava kirjattuna järjestelmään.

Toukokuussa järjestetyssä webinaarissa Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelupäällikkö Mia Hassinen kertoi, miten käytännössä ruokalistasuunnittelua toteutetaan ja miten se on linkittynyt tuotannonohjausjärjestelmään sekä millaisia tietoja tarvitaan lähialueen toimittajilta. Mia avasi myös, miten tilaukset tehdään ja miten esim. laskutus hoituu. Ei ole tarkoitus, että tuotannonohjausjärjestelmä olisi hidaste tai este yhteistyölle, vaan helpottava työkalu molemmille osapuolille.

Jamix Oy:n sovellusasiantuntija Matleena Autio esitteli tarkemmin JAMIX-järjestelmän sisältöä ja miten pientuottajien tuotteet voidaan sinne lisätä sekä mitä tämä vaatii tuottajalta ja miten tuottajat voisivat hyödyntää järjestelmää myös omassa toiminnassaan tai hyödyntää jo yrityksellä käytössä olevia järjestelmiä esim. Synkka-palvelua.