Uusia kohtaamisia Uudenmaan hankintatreffeillä

Sam Pettersson ja Heidi Valtari avaamassa Uudenmaan hankintatreffejä

Knehtilän kevään kauniille luomutilalle kokoontui torstaina 23.5.2019 keskusteleva porukka pohtimaan lähinnä elintarvikkeiden ja ateriakuljetusten hankintaa. Mukana oli enimmäkseen kehittäjiä ja eri hankintayksiköissä kilpailutuksista vastaavia henkilöitä. Muutama yrittäjä saatiin myös paikalle. Maistiaisiksi saimme virkistäviä Raikastamon luomumehuja ja –virvoitusjuomia http://www.raikastamo.fi/

Heidi Valtarin ja Sam Pettersonin aloituspuheenvuoron jälkeen osallistujat esittelivät lyhyesti itsensä ja työtehtävänsä. Asiantuntija Mia Koljosen markkinavuoropuheluun kannustavan esityksen innoittamana myös hankintaneuvojat, Pentti Komssi (Helsingin yrittäjät) ja Sanna Sanna Meronen-Vilenius (Uudenmaan yrittäjät, Nylands företagare) kertoivat olevansa mielellään yritysten apuna mm. tarjousten tekemisessä. Ota heihin rohkeasti yhteyttä!

Uutta näkökulmaan julkisten ruokapalveluiden toimintaan toi Tuusulan ruokapalvelupäällikkö Kirsi Hanski. Hän selvitti heidän käyttämäänsä tuotantomenetelmää, kylmävalmistusta ja lähiruoan käytön mahdollisuuksia tuotekehityksen kautta heidän toiminnassaan. Tuusula ruokapalvelun ekologisuutta hän korosti sillä, että heidän käyttämänsä tuotantoprosessi on lyhyt, koska siinä ei jäähdytetä ja kuumenneta ruokaa kuin cook&chill tuotantotavassa vaan kypsennys tehdään yhden kerran jakelukeittiössä. Tuotekehityksen avulla Tuusulan ruokapalveluille on löytynyt uusia kotimaisia ja lähialueen elintarvikkeita ruokalistoille mm. härkäpapua. Voipa olla, että tämäkin tilaisuus avasi uusia mahdollisuuksia! Ainakin salaattikomponentit olisivat sellaisia, joita juuri nyt haetaan tarjolle. Kuka tarjoaisi, vaikka kotimaista viljalisäkettä salaattipöytään? Kirsi Hanski kehotti yrityksiä tarjoamaan aktiivisesti tuotteita, koska he eivät todellakaan tiedä, mitä kaikkea on tarjolla.

Asiantuntija Elina Ojala innosti käyttämään Motivan laatimia ympäristökriteereitä kuljetuksille, kun hankintayksiköt kuljetuksia kilpailuttavat. Hän kehotti kartoittamaan myös yhteistyön mahdollisuuksia.
Paikalla oli Lapinjärven tekninen johtaja Maria Luoma-aho. He olivat toteuttaneet onnistuneen kuljetuskilpailutuksen, josta kuullaan lisää Mahva-hankkeen webinaarissamme 7.10. klo 14, joten seuraa Mahvan nettisivuja www.maaseudunhankinnat.fi

Maa- ja metsätalousministeriön hankintalähettiläs Auli Väänänen rohkaisi miettimään tekijöitä, miten julkisilla hankinnoilla voidaan vaikuttaa vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen.

Yllätysesiintyminen saatiin Prolocalis –nimisen yrityksen edustajalta. Hän esitteli mobilisovelluksen, joka auttaa pientuottajia näkyvyyden lisäämisessä. Käypä tutustumassa www.prolocalis.com

Lopuksi Sam Pettersson esitteli uusmaalaisen ruokahankkeen, joka koostuu neljästä lautasesta paikallista ruokaa: julkinen lautanen, syö kuin kuningas, vientilautanen ja kaupasta ostettu. Julkisen lautasen yksi tärkeä tehtävä on saada esikouluun aistinvaraisen arvioinnin koulutusta. Sam nosti esille myös pottukeskustelua; heille on tulossa perunan aistinvarainen arviointi 15.6.2019. Lisätietoa hankkeen toiminnoista Sam Pettersson, Yrkeshögskolan NOVIA, projektledare Matregion Nyland, 050 4138 019.

Hankintatreffien esitykset ovat näiden linkkien alla:

Heidi Valtari
Mia Koljonen
SariVäänänen
Elina Ojala
Auli Väänänen

Lisätietoihin ja tiedusteluihin vastaa Sari Väänänen, p.044 785 4025