Markkinavuoropuhelun lähtölaukaus Oulun Lähiruoka- ja Hankintatreffeillä

Pohjois-Pohjanmaan Lähiruoka- ja Hankintatreffit Oulussa 20.9.2019 keräsivät runsaan joukon paikallisia elintarvikejalostajia esittemään yritystään ja tuotteitaan alueen julkisten ruokapalveluiden, ravintoloiden ja vähittäiskaupan toimijoille. Vilkkaan ostaja-myyjä -keskustelun lomassa kuultiin lyhyitä tietoiskuja ja iltapäivän juontaja Kati Jurkko myös kierteli haastattelemassa paikalla olleita yrityksiä.

Pohjois-Pohjanmaan hankintaneuvoja Tiina Talala avasi hankintalain kiemuroita ja mahdollisuuksia kertomalla esim. miksi kannattaa tarjota julkiselle sektorille ja millä keinoilla hankintojen toteuttamista voidaan kehittää. Kaiken a ja o on markkinavuoropuhelun käyminen, mikä nousikin esiin kaikissa iltapäivän tietoiskuissa esiin.

Hankintalähettiläs Auli Väänänen MMM:stä kertoi, mitä vastuullisuus elintarvikehankinnoissa tarkoittaa ja näytti myös mielenkiintoisen videon (linkit löytyvät Aulin materiaalista). Hankepäällikkö Anu Arolaakso EkoCentriasta antoi vinkkejä, miten markkinavuoropuhelun käymiseen kannattaa valmistautua ja kertoi esimerkkejä ruokahankintoihin liittyvistä vähimmäisvaatimuksista. Motivan asiantuntija Taneli Varis kertoi, millaisia lainsäädännöllisiä vaatimuksia liittyy kuljetushankintoihin sekä avasi, millaisia kriteereitä tavarankuljetukseen liittyvissä kilpailutuksissa voidaan käyttää. MAHVAn projektipäällikkö Päivi Töyli esitteli vielä lopuksi maaseudunhankinnat.fi nettisivustolta löytyvää tietoa ja materiaalia.

Päivän yhteenvetona todettiin, että julkisiin hankintoihin liittyvää tietoa ja apua on saatavilla, mutta haasteena on, että miten tarvittava tieto löydetään ja oikeat ihmiset saadaan kohtaamaan. Tämän päivän tilaisuus oli yksi askel yhteistyön suuntaan ja markkinavuoropuhelun ensimmäinen porras.

Ennen näitä treffejä oli seminaari aiheella ”Paikallisen kalan matka merestä ruokapöytään”. Sen materiaalit löytyvät alta:

Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä MAHVA – Maaseudun toimijoiden hankintaosaaminen vahvaksi-, Ruokeva – ruokaa kestävästi ja vastuullisesti-, Sähköiset myyntikanavat kalan suoramyynnissä-, Ruokariihi – Osaava elintarviketalous Pohjois-Pohjanmaalle.

Kuvat: Päivi Töyli